ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Χτίζουν φαραωνικό ξενοδοχείο στη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη με διαδικασίες… fast track!

 


Στην ακτή και την παρθένα έκταση δίπλα από τη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, θα κτιστούν 15 χιλιάδες τετραγωνικά για μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, όπως φαίνεται από το αίτημα εταιρίας για υπαγωγή στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων!

 

Η τσιμεντοποίηση και της περιβαλλοντικά ευαίσθητης έκτασης στην Αντινιώτη, περιλαμβάνει δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος σε έκταση 245 στρεμμάτωνδυναμικότητας 230 κλινών και 45 τουριστικών κατοικιών.Το ξενοδοχείο θα αναπτυχθεί σε συνολική επιφάνεια 14.780 τ.μ. εκ των οποίων τα 9.380 τ.μ. αφορούν τα δωμάτια διαμονής και τα υπόλοιπα αφορούν ειδικές τουριστικές υποδομές (spa, εγκαταστάσεις wellness, συνεδριακοί χώροι, εγκαταστάσεις ιατρικού τουρισμού κλπ) καθώς και τους λοιπούς χώρους του ξενοδοχείου.

Οι 45 τουριστικές κατοικίες θα αναπτυχθούν με συνολική επιφάνεια χώρων 8.920 τ.μ. και θα έχουν δυναμικότητα φιλοξενίας 350 ατόμων περίπου. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και το ύψος της ανέρχεται σε 64 εκ. ευρώ περίπου. Καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων

Μάλιστα, η εταιρία φαίνεται πως επιδιώκει δημόσιες χρηματοδοτήσεις μέσω φοροαπαλλαγών και επιδότησης κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης αφού έχει καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων και η δημόσια διαβούλευση για αυτήν και ήδη ολοκληρώθηκε από το Σάββατο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο καθεστώς περιλαμβάνει διαδικασίες fast track!
Tα κίνητρα που θα παρέχονται στους επενδυτές των στρατηγικών επενδύσεων, πέραν των φοροαπαλλαγών και της ταχείας αδειοδότησης είναι και «κεφαλαιακής μορφής», δηλαδή επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης καθώς και επιδότηση του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η «επένδυση» πάντως θα πρέπει να εξασφαλίσει και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) ενώ θα χρειαστεί και ειδικές εγκρίσεις καθώς βρίσκεται εντός περιοχής Natura και γειτνιάζει με περιοχή στην οποία υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία (η βυζαντινή εκκλησία και το παλιό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης).

Είχε αποτραπεί έως τώρα με αγώνες των κατοίκων της περιοχής

Η Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 με το κωδικό Gr2230001. Το 2005 απετράπη χάρη στη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων και τη συμβολή του μακαρίτη τότε προέδρου της περιβαλλοντικής οργάνωσης για τη σωτηρία της, Σπύρου Σαλβάνου, η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 600 κλινών μέσα στον υγρότοπο και σε έκταση του Ελληνικού Δημοσίου.
Το 2007, μια νέα εταιρεία υπέβαλε αίτηση και σχετική μελέτη στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ ζητώντας τη χορήγηση Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ), για την ανέγερση γιγαντιαίου τουριστικού συγκροτήματος 1.140 κλινών σε έκταση 245 στρεμμάτων επάνω στη χερσονησίδα «Νήσος» που αποτελεί το βόρειο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής Natura και έχει συνολική έκταση περίπου 950 στρεμμάτων. Χάρη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων αποτράπηκε κι αυτή η προσπάθεια και η Διεύθυνση υποχρεώθηκε να εκδώσει την με αριθμ. 115555/135/22/01/09 αρνητική Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ).
Τον Ιούλιο του 2010, μια ακόμη εταιρεία, η ΓΕΤΟΕ Α. Ε., υπέβαλε επίσης Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για ξενοδοχειακή μονάδα 500 κλινών στην ίδια περιοχή και στο ίδιο «οικόπεδο». Για τρίτη φορά καλούνται τώρα οι κάτοικοι να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στο αδίστακτο μεγάλο κεφάλαιο για να προστατεύσουν το σπάνιου φυσικού κάλλους οικοσύστημα.
Για τη συγκεκριμένη περιοχή Natura 2000 έχει κατατεθεί το 2009 στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τον τότε Δήμο Θιναλίων, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, και Σχέδιο Π. Δ. για ψήφιση, που απαγορεύει στην περιοχή κάθε οικοδομική δραστηριότητα πλην γεωργικών αποθηκών έως 30 τ. μ.
Το 2016, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της λιμνοθάλασσας από την ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως είχε δρομολογηθεί από τι 2014. Η απόφαση αυτή είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις απο κατοίκους και φορείς της βόρειας Κέρκυρας με το συγκεκριμένο υγρότοπο να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός όχι μόνο εξαιτίας του προστατευόμενου είδους Lutra lutra (βίδρα), το οποίο έχει αναφερθεί στην περιοχή, αλλά και για την οικολογική ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή.

Η περιβαλλοντικά ευαίσθητη λιμνοθάλασσα

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία στην Κέρκυρα, με εξαιρετικά ευαίσθητο αλλά και πολυποίκιλο οικοσύστημα. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, μετά την παραλία του Αλμυρού και του Άγιου Σπυρίδωνα.
Στον σημαντικό υγροβιότοπο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 90 είδη αποδημητικών πουλιών, όπως ερωδιούς και κορμοράνους. Στη λιμνοθάλασσα ζει και η βίδρα ή σβίδρα (Lutra lutra), όπως την αποκαλούν οι Κερκυραίοι και που ζει σε μεγάλους πληθυσμούς στην λιμνοθάλασσα. Οι τελματοχελώνες της λιμνοθάλασσας ανήκουν στις οικογένειες Emys orbicularis και Mauremys caspica και είναι σημαντικά πανιδικά στοιχεία, των υγροτόπων της Μεσογείου
Η ιχθυοκαλλιέργεια στη λιμνοθάλασσα είναι εκτατικής μορφής , δηλαδή στηρίζεται στο βιολογικό φαινόμενο της διαχρονικής μετανάστευσης ορισμένων ειδών από τη θάλασσα και αντίστροφα. Τα κυριότερα είδη ψαριών που αλιεύονται είναι χέλια, κεφαλοειδή, τσιπούρες, λαβράκια και σαργοί.
Ξεχωριστή είναι και η χλωρίδα της περιοχής, καθώς εντοπίζονται δεκαέξι είδη ορχιδέας, ενώ στην επιφάνειά της πλέουν και πολλοί κρίνοι. Γι’ αυτό και η λιμνοθάλασσα είναι γνωστή και ως η «λίμνη των κρίνων» ή η «λίμνη της ορχιδέας». Στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη μπορεί να βρει κανείς δεκαέξι διαφορετικά είδη ορχιδέας – ο τόπος είναι κατάφυτος από λουλούδια και άγρια βλάστηση και προσφέρει εξαιρετικό τοπίο για χαλαρές βόλτες, φωτογραφίσεις ακόμα και πικνίκ αν είναι κανείς προσεκτικός.
Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη είναι ενταγμένη στο δίκτυο «Natura 2000» και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την οικολογική ισορροπία.

 corfupress.com

https://dioskoyros.blogspot.com/2021/06/fast-track.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια